Foto: TT/Arkiv

Totalförsvarsplikten – detta gäller för dig

Uppdaterad
Publicerad

Alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år gamla lyder under totalförsvarsplikten och kan bli skyldiga att hjälpa till i en krissituation. Men vad innebär det för dig om Sverige hamnar i krig?

Om Sverige är i krigsfara eller befinner sig i krig får regeringen besluta om skärpt eller högsta beredskap. Då aktiveras den så kallade allmänna tjänsteplikten, vilket innebär alla alla personer kan tilldelas uppgifter för att hjälpa till.

Kommunanställda ska krigsplaceras

På myndigheter kan anställda även krigsplaceras, vilket innebär att de är skyldiga att arbeta där om beredskapen höjs i Sverige. Under året kommer Ronneby kommun påbörja ett arbete med att krigsplacera kommunanställda, något man inte haft tidigare.

– Det innebär att personer med nyckelfunktioner som behövs för att leda arbetet exempelvis inom vård, skola, omsorg eller andra enheter kommer att bli krigsplacerade här. Om man inte har en krigsplacering inom Försvarsmakten är det på kommunen man ska vara när det blir höjd beredskap, säger Roland Edvinsson, säkerhetsskyddschef på Ronneby kommun.

Vad är skillnaden mellan värnplikt, civilplikt, och allmän tjänsteplikt? I videoklippet ovan reder vi ut begreppen.

Brott mot totalförsvarsplikten

Personer som vägrar följa totalförsvarsplikten kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Om Sverige är i höjd beredskap är den övre gränsen fyra års fängelse.

Om någon som blivit kallad till mönstring inte dyker upp kan personen bli åtalsanmäld, dömas till böter och få en prick i belastningsregistret som gäller i fem år. Att inte dyka upp på grundutbildningen som gäller vid värnplikt eller avbryta den utan giltigt skäl kan innebära ett fängelsestraff.

Källa: Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.