Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Totalförsvarsövningen pågår under hela 2020. Bilden är en genrebild från en tidigare militärövning. Foto: TT

Ronneby vässar sin försvarsförmåga

Publicerad

Under hela året testar landets kommuner hur väl de skulle stå emot ett angrepp eller ett krig. Säkerhetsskyddschefen Roland Edvinsson leder arbetet i Ronneby.
– Jag tror vi har varit lite naiva, vi behöver vara mer förberedda, säger han.

Det är Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som samordnar övningen som pågår under hela 2020. Övningen är en del i arbetet med att stärka totalförsvaret och syftet är att se hur samhället är rustat att hantera ett väpnat angrepp.

Det som nu genomförs är den första nationella totalförsvarsövningen på 33 år.

Säkerhetstänket måste höjas, både bland anställda och invånade i Ronneby kommun menar Roland Edvinsson som är säkerhetsskyddschef på Ronneby kommun. Foto: SVT

De flesta kommunerna i Blekinge har genomfört en av flera övningar, vilket bland annat har lett till att Ronneby kommun nu ser över hur säkerheten kan höjas. Målsättningen är att höja säkerhetstänket bland både anställda och kommuninvånare.

– Vi som kommun ska ju vara ett komplement till Försvarsmakten om vi får krig. Det civila samhället ska fungera med el, vatten, avlopp, äldreomsorg och barnomsorg. Det ser vi nu över och gör analyser kring.

Hur väl förberedda är Ronneby kommun på en attack?

– Vi har jobbat med ett krisarbete där vi har sett över saker som vattenbrist, skogsbränder och andra kriser, så det ligger till grund för att kunna hantera den yttersta krisen som skulle kunna vara ett krig. Vi har en väldigt bra grund att utgå ifrån men vi behöver höja säkerhetstänket hos allt och alla här bland kommunens anställda och i kommunen i stort, säger Roland Edvinsson.

Hotfull man i stadshuset

Bara förra fredagen sattes säkerhetsrutinerna på prov då en man agerade hotfullt i stadshuset och de nya säkerhetsdörrarna i entrén inte fungerade. Efter att personalen tryckte på överfallslarmet omhändertogs mannen av ordningsvakter och polis.

– Då fick vi en övning och kunde se de brister som finns i dagsläget. Vi har en nybyggd reception just för att vi ska kunna hantera sådana här situationer. Nu håller vi på att ta fram rutiner på hur det här ska fungera, säger Roland Edvinsson.

Totalförsvarsövning 2020

Visa

Övningen pågår från november 2019 och under hela 2020 och är en del i att stärka landets totalförsvar.

Flera samhällsfunktioner deltar i övningen, bland annat myndigheter, kommuner, regioner, länsstyrelser, frivilliga försvarsorganisationer och näringsliv.

Under året genomförs flera övningar, bland annat tillsammans med Försvarsmakten i försvarsövningen Aurora 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer