Foto: SVT

Detta har hänt: Två tonåringar sköts med hagelgevär

Publicerad

Den 6 oktober skjuts 15-årige Simon ihjäl på en gård utanför Rödeby. En 16-åring skottskadas svårt. Detta har hänt i det uppmärksammade fallet.

 • 6 oktober 2007: En timme efter midnatt skjuts 15-årige Simon ihjäl och den 16-åring – som i efterhand kom att utpekas som gängledare – skottskadas svårt på en gård fyra kilometer utanför Rödeby. Det är den 50-årige pappan på gården som skjuter ungdomarna med fyra hagelskott. 
   
 • 9 januari 2008: Rättegången mot Rödebypappan, som åtalas för mord och mordförsök, inleds vid Blekinge tingsrätt. 
   
 • 31 mars 2008: Rättegången inleds mot de fem ungdomar i det så kallade mopedgänget som åtalas för hemfridsbrott och ofredande som en följd av det nattliga besöket på gården. 
   
 • 23 april 2008: Tingsrätten sätter pappan på fri fot i väntan på dom 
   
 • 25 april 2008: Mopedgänget döms till samhällstjänst för hemfridsbrott och ofredande. Gängledaren döms även till skyddstillsyn för olaga hot och rattfylleri. 
   
 • 7 maj 2008: Blekinge tingsrätt meddelar att pappan frikänns. Tingsrätten anser att pappans psykiska tillstånd gör att han inte ”var i sådan grad medveten om sitt handlande att han kan anses ha begått gärningarna uppsåtligen”.  Att skotten inte avlossades uppsåtligen, är skälet till att 50-åringen frikänns. Domen överklagas. 
   
 • 20 november 2008: Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrar tingsrättens dom och dömer pappan för grov misshandel och dråp, men han slipper fängelsestraff. Han döms att betala drygt 182 000 kronor i skadestånd till den döde 15-åringens familj och till den skottskadade 16-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter Rödebyskotten

Mer i ämnet