Dokumentet som SVT tagit del av visar att ett fel på autopiloten på ett av klubbens plan upptäcktes i april 2017 – men åtgärdades först i augusti. Foto: SVT

Dokument styrker olovlig reparation av flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Dokument som SVT Nyheter Blekinge tagit del av styrker att det gjorts en olovlig reparation på ett av Blekinge flygklubbs plan redan 2017. Felet åtgärdades först fyra månader efter att det upptäcktes – av en person i klubbens ledning.

Dokumentet visar att ett fel på autopiloten på ett av klubbens plan upptäcktes i april 2017. Mer än fyra månader senare åtgärdades felet av en person i klubbens ledning. Detta bryter mot det avtal som finns mellan klubben och Frivilliga flygkåren som hyr planen, något SVT rapporterat om tidigare.

– Om dessa uppgifter stämmer så är det allvarligt, säger Thomas Alexandersson, kårchef på Frivilliga flygkåren.

Reparationen hyllades

Reparationen hyllas i ett annat dokument av en person inom Frivilliga flygkåren med: ”Fantastisk, tusen tack!”.

Detta är något som kårchefen ser allvarligt på.

– Att det dels går lång tid och dels vilka personer som har varit inblandade, så ser det ju inte speciellt bra ut.

Fortsatt flygförbud

Frivilliga flygkåren, som är en del av svensk krisberedskap och fungerar som en flygande resurs för olika samhällsviktiga funktioner, gör centralt en utredning om flera misstänkta olovliga reparationer på klubbens plan.

– Vi får mer och mer uppgifter. Nu handlar det om att verifiera dem.

Medan utredningen pågår har klubbens plan flygförbud inom kåren.

– Den flygande verksamheten ligger fortfarande nere i länet tills vi har kommit fram till vilket beslut vi väljer att ta.

SVT Nyheter Blekinge har sökt de båda berörda parterna inom Blekinge Flygklubb och FFK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.