Per Anders Rudelius tog emot priset på Dokumentärfilmsdagen i Piteå. Foto: Patrik Häggqvist.

Dokumentärfilmare tilldelas regionens kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vem som blir årets kulturpristagare i Blekinge. Per Anders Rudelius är dokumentärfilmaren från Karlshamn som tilldelas 40 000 kronor för att med varsam hand ha lyft fram personer och händelser i Blekinge.

Priset delas ut årligen för att uppmärksamma värdefulla gärningar inom konst- och kulturområdet.

”Rudelius skildrar verkligheten och lyfter fram människors både styrkor och tillkortakommanden på allra bästa sätt. Hans gärning är väl värd att uppmärksammas och prisas på hemmaplan.”

Så löd nomineringen som gjorde att Kultur- och bildningsnämnden beslutade att årets kulturpris går till Per Anders Rudelius. Priset delas ut på Blekingedagen den 12 november i Sölvesborg, i år med temat ”Blekinge i världen och världen i Blekinge”.

– Det betyder mycket att mina skildringar av människor och händelser i länet uppmärksammas på hemmaplan. Man behöver inte åka så långt för att hitta spännande historier att berätta. Fortsättning följer, Blekinge är min plats på jorden, säger Per Anders Rudelius efter att ha nåtts av beskedet.

Flertal filmer på SVT Play

Rudelius har sedan slutet av 90-talet publicerat flera dokumentärfilmer, nu senast Pojkarna och skotten i Rödeby. Inom kort släpps också en film om paret Ulla och Hamzeh där deras kärlekshistoria och dess motgångar skildras.

Ett flertal av hans filmer finns att se på SVT Play, bland annat U 137 på grund från 2006 som visas för att uppmärksamma att det är 40 år sedan som den sovjetiska ubåten gick på grund i Karlskrona skärgård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.