Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 900 olagliga fiskeredskap för att fånga ål har hittats sedan 2016. De flesta i Blekinges skärgård. Hör Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant, berätta mer i videoklippet. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Olagligt ålfiske störs ut – täta kontroller minskar tjuvfisket

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har över 900 olagliga fiskeredskap för att fånga ål upptäckts och plockats upp längs Blekinges och Skånes kust. Nu märks det att tjuvfiskarna störs ut.

– Vi ser en tydlig minskning av illegalt ålfiske i de områden som vi har varit i regelbundet, säger Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten.

Bara yrkesfiskare med licens får fiska den utrotningshotade och rödlistade ålen i Östersjön. Trots det fortsätter tjuvfisket vid Blekinges kust med ålryssjor som ofta är omärkta och gömda.

– När vi startade hade man ofta någon flytkork eller något annat men det är sällan vi hittar det i dag, utan det är helt dolda redskap på botten, säger Tobias Jeppsson.

Söker av med drönare

Sedan 2016 har Havs- och vattenmyndigheten plockat upp över 900 redskap, varav den största delen har hittats i Blekinges skärgård. Och nu ser myndigheten resultat.

– Att vi gör täta kontroller och är ute regelbundet gör att tjuvfisket minskar, säger Tobias Jeppsson. 

Sedan ett par år tillbaka används drönare i jakten på dolda ålryssjor och under 2020 har 45 procent av de olagliga redskapen hittats med hjälp av det.

– Vi kan söka av större områden vilket blir tidsbesparande, säger Tobias Jeppsson.

Hör mer om tjuvfisket av ål i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer