Nu kommer KD, SD och MED i Sölvesborg att överklaga beslutet från måndagens kommunfullmäktige. Foto: SVT/TT

Ännu ett nej i Sölvesborg – folkomröstningen ska avgöras i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Efter ytterligare ett nej till folkomröstningen om arvodesfrågan i måndagens kommunfullmäktige i Sölvesborg, kommer frågan att överklagas till domstol.

När Sölvesborgs kommun granskade oppositionens insamlade lista för en folkomröstning gällande höjt arvode till kommunalrådet, konstaterades att flera namnunderskrifter var ogiltiga.

Oppositionen och Medborglig Samling har velat att listan ska granskas igen och menar att rätt antal namn är insamlade.

– Det har inte gått rätt till, när det är en sådan liten marginal som fattas kräver vi ett granskningsdirektiv. Det är otroligt diffust, säger Louise Erixon (SD).

Överklagar till förvaltningsrätten

Frågan om folkomröstningen gick på återremiss under förra fullmäktige. Under måndagen stod det klart att det inte blir någon omröstning, vilket Sydöstran var först med att rapportera.

Nu kommer frågan att avgöras i domstol, då Louise Erixon (SD) kommer att överklaga fullmäktigebeslutet till förvaltningsrätten.

– Ja, naturligtvis. Vi tror inte att beslutet håller i en rättslig instans. Vi har nu ungefär tre till fyra veckor på oss att överklaga, säger hon till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det lät i oktober, när namnlistan underkändes. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.