Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Erixon (SD) kommer att överklaga om initiativet gällande folkomröstning kring politikernas arvoden avslås. Foto: SVT

Ingen folkomröstning om arvoden i Sölvesborg – namnlistan otillräcklig

Uppdaterad
Publicerad

Listan med namnteckningar som lämnats in i Sölvesborg om arvodesfrågan har nu granskats.

Antalet korrekta initiativtagare når inte upp till tio procent av de röstberättigade, vilket innebär att en folkomröstning inte kan äga rum.

När Sölvesborg fick nytt styre var det med två heltidsarvoderade kommunalråd, något som väckte kritik från de partier som hamnade i opposition.

I januari i år skickade Louise Erixon (SD) in ett skriftligt folkinitiativ till Sölvesborgs kommun. Syftet var att samla in namnunderskrifter för att få till en lokal folkomröstning om arvodeshöjningen.

Saknas 101 röster

De uppgifter som lämnades in har nu granskats och kontrollerats utgående från de rättsregler som gäller för kommunala folkomröstningar, meddelar Sölvesborgs kommun i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Av de 1 891 initiativtagarna som finns på listorna som lämnats in är 1 325 initiativtagare korrekta. Övriga har inte uppfyllt kriterierna som måste uppfyllas enligt lag. Det saknas därmed 101 röster för att en folkomröstning ska kunna äga rum.

– Vi vet att vi har över 1500 unika namnunderskrifter som följer de riktlinjer som finns i lagstiftningen, så beslutet är märkligt. Om man vidhåller det här beslutet så är det inte helt osannolikt att vi har en överklagandeprocess att vänta, säger Louise Erixon (SD), initiativtagare.

Kommunalråd Kith Mårtensson (M) ser positivt på resultatet av granskningen.

– Jag hoppas att alla, även oppositionen, kan fokusera på det vi är satta att göra och inte så mycket på sånt som egentligen är oviktigt, som jag ser det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.