Kent Lindström, tillförordnad fastighetschef Karlskrona kommun. Foto: SVT

Efter år av hälsoproblem – nu renoveras mögeldrabbade förskolan

Publicerad

Efter att personal i omgångar under flera år larmat om dålig inomhusmiljö stängdes till slut Torgbackens förskola i Karlskrona. Men trots de återkommande problemen satsar kommunen cirka sju miljoner kronor på att kunna fortsätta bedriva förskola i lokalerna.

Efter flera år av dålig inomhusmiljö på förskolan togs i november 2019 beslut att stänga förskolan och barnen fick flytta till tillfälliga lokaler i Lyckeby. Detta efter att personal återigen mådde dåligt av att vistas i lokalerna, trots flera tidigare insatser.

Sedan dess har kommunen försökt hitta nya lösningar, bland annat form av tillfälliga baracker på Saltö, men till sist beslutade kommunstyrelsen att lokalerna på Trossö ska renoveras och stå klara till hösten.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

– Just nu håller vi på att jobba både utvändigt och invändigt. Det handlar om fasad, fönster, ventilation och material, säger Kent Lindström, tf fastighetschef i kommunen.

Förstår oron

SVT Nyheter Blekinge kunde för drygt tre år sedan avslöja att det hittats fuktskador och mögel i lokalerna, något som då åtgärdades. Trots detta återkom alltså hälsoproblemen.

– Vi gjorde en luftmätning och påträffade ett doftämne från ett träskyddsmedel och det är vi tvungna att ta bort ur miljön, säger Kent Lindström.

Eftersom problemen med inomhusmiljön har varit återkommande är personalen orolig över att komma tillbaka.

– Det är fullkomligt rimligt att man känner oro om man har tråkig erfarenhet av en fastighet. Vi har extern expertis som är inkopplad och de kommer säkerställa att de åtgärder vi gör har effekt, så innan vi låter människor komma tillbaka kommer det vara säkert att det går bra, säger Kent Lindström.

När kommunstyrelsen sammanträder på tisdag kommer tidsplan och budget att presenteras för politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet