Anita Hill Lennartsson, skyddsombud på Lärarförbundet är kritisk till den snabba renoveringen. Foto: SVT

Personal vill inte flytta tillbaka till Torgbacken: ”Finns en stor oro”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har personal på Torgbackens förskola lidit av hälsoproblem av att vistas i lokalerna. Trots ny renovering är de anställda oroliga över att återigen flytta tillbaka till förskolan i höst.
– Som det ser ut nu är det inte någon som vill flytta in i Torgbacken, säger Anita Hill Lennartsson, skyddsombud Lärarförbundet.

Redan 2014 uppdagades att personal på Torgbackens förskola mådde dåligt av att vistas i lokalerna och led av hosta, snuva och astmaliknande symptom. Trots att flera åtgärder gjordes återkom hälsoproblemen förra året och i november stängdes förskolan.

Nu renoveras lokalerna och den politiska ledningen har tagit beslut att det ska vara klart senast i augusti – något som nu oroar personalen.

– Ett stort problem är den mentala ohälsan och att det så många som känner oro att flytta tillbaka. Den mentala biten har inte kommit fram riktigt förrän nu att det är så många som absolut inte vill tillbaka så det måste förvaltningen och politikerna ta på allvar, säger Anita Hlill Lennartsson.

”Är misstänksamma”

Lärarförbundet är kritisk till att renoveringen och flytten tillbaka till förskolan ska gå så snabbt.

– Vi tror absolut inte att det är inflyttningsklart den första augusti. Vi har inte lust att flytta in i lokaler som inte är färdigbesiktigade och godkända. Vi är misstänksamma över vad vi ska råka ut för igen, säger Anita Hill Lennartsson.

Men kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) menar att tidsplanen ser ut att hålla.

– Vi har inte fått några signaler på att det inte skulle vara möjligt. Sedan är det alltid viktigt att ta personalens oro på allvar och säkerställa att det är en god arbetsmiljö. Men det vi har fått till oss är att det går att återställa Torgbackens förskola så att barn och personal ska kunna flytta tillbaka, säger Sandra Bizzozero (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet