Foto: SVT/Stina Sandström

Efter år av ris mot socialen – politiker kan tvingas lämna nämnden

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av kritik mot socialen i Karlskrona kommer i dag revisorernas dom – fyra politiker i socialnämnden kan tvingas lämna.

– Kritiken är orättvis, säger Morgon Kullberg (M), en av politikerna som har ansvar i nämnden.

Det har länge riktats skarp kritik mot socialnämnden i Karlskrona och den dåliga ekonomin. Trots åtgärder för att styra upp ekonomin så växte underskottet under 2018 till nästan 77 miljoner kronor.

I dag håller revisorerna presskonferens om revisionsberättelsen 2018 och enligt uppgifter till Sydöstran så kommer revisorerna föreslå att de politiker som satt i nämnden innan valet inte ska beviljas ansvarsfrihet.

Det här är den allvarligaste kritiken revisorerna kan ge och innebär att fyra politiker – tre socialdemokrater och en moderat – kan tvingas lämna sina politiska uppdrag. Orsaken är just den dåliga ekonomin och att arbetet inte skötts på ett bra sätt.

Morgan Kullberg (M) är andre vice ordförande i socialnämnden också dne här mandatperioden och är en som nu inte beviljas ansvarsfrihet, enligt revisorernas förslag.

”Dragit felaktiga slutsatser”

Han vill inte kommentera vilka följder rapporten kan få.

– Jag avvaktar fullmäktiges beslut, säger han, men understryker att han anser kritiken vara orättvis.

– Ekonomin speglar hjälpbehovet i kommunen och jag beklagar att revisorerna inte har större förståelse för vår verksamhet. De har dragit felaktiga slutsatser, säger han.

Kullberg medger dock att han och övriga kunde ha slagit larm om det ekonomiska underskottet tidigare.

– Ja, vi kunde larmat någon månad tidigare än vad vi gjorde. Men jag är inte övertygad om att det hade gjort någon skillnad.

Kommunfullmäktige kommer att fatta slutgiltigt beslut i ansvarsfrågan, men revisorerna lämnar sitt utlåtande som beslutsunderlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.