Foto: SVT

Socialen granskas efter miljonunderskott

Uppdaterad
Publicerad

Granskning av externa utredare och redovisning av ekonomin varje månad till kommunstyrelsen. Efter att socialnämndens underskott ökat till minus 55 miljoner efter sommaren ska socialförvaltningens organisation ses över.

När socialnämndens ekonomi skulle diskuteras i kommunstyrelsen efter sommaren framkom att underskottet ökat, något som var okänt för den politiska ledningen. Kommunstyrelsen krävde då att socialnämnden skulle ta fram en handlingsplan på hur underskottet kan minskas.

I dag var socialnämndens ekonomi återigen en punkt på kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen och den handlingsplan med sparåtgärder som socialförvaltningen har tagit fram överlämnades. Sedan tidigare har det även beslutats att en extern granskning av förvaltningen ska genomföras.

– Den ska bland annat titta på organisation, styrning och ekonomi. Genomlysningen är till för att hjälpa förvaltningen och nämnden, säger Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Varför ska en extern granskning göras?

– Vi i kommunstyrelsen fick en prognos i april att ekonomin är plus minus noll och sedan i augusti är det ett underskott på 55 miljoner. Det svarar på den frågan, säger Patrik Hansson.

Granskningen välkomnas av Ingrid Hermansson (C), socialnämndens ordförande.

– Kan man hitta någonting är det bra. Det gynnar alla, säger Ingrid Hermansson.

Sophia Ahlin (M), ledamot i nämnden är också positiv till granskningen och har tidigare kritiserat socialnämndens ledning för att inte ta de ekonomiska problemen på tillräckligt stort allvar. Ahlin menar även att trots att sparåtgärderna i handlingsplanen beräknas spara in 36 miljoner under nästa år saknas det fortfarande pengar för att förvaltningen ska klara sitt uppdrag.

– Förvaltningen är väldigt tydlig, verksamheten är underfinansierad redan från början, säger Sophia Ahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer