Sophia Ahlin (M) är kritisk till hur socialnämnden styrs. Foto: SVT

Kritik mot ordförande efter ökat underskott

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledamöter i socialnämnden i Karlskrona riktar nu kritik mot ordföranden Ingrid Hermansson (C) efter att budgetunderskottet fortsatt att öka. Samtidigt menar ordföranden att hon inte kan ta åt sig av kritiken.

Underskottet i socialnämnden i Karlskrona har ökat kraftigt. Före sommaren låg prognosen på 23,4 miljoner kronor minus, men efter sommaren hade prognosen plötsligt minskat till 45 miljoner kronor minus. Den senaste prognosen visar att nämnden nu kommer att gå 55 miljoner kronor back – och det får oppositionen i nämnden att ryta ifrån.

– Vi känner en stor frustration. Vi känner att vi inte blivit tillräckligt informerade om det allvarliga läget i förvaltningen. Det är väldigt mycket pengar och vi upplever att man inte fått den kontinuerliga informationen som vi som nämndsledamöter måste ha, säger Sophia Ahlin (M).

Enligt förvaltningen ska den största förklaringen till underskottet vara kostsamma externa placeringar. Men oppositionen menar att ordföranden Ingrid Hermansson (C) inte tar situationen på tillräckligt allvar.

– Vi anser att den ekonomiska situationen i nämnden är ohållbar och krisartad. Vi riktar skarp kritik till ordföranden som brustit i sitt ansvar att sammankalla nämnden i akuta och krisartade situationer, och inte i tillräcklig grad hållit nämnden informerad.

”Har hela tiden meddelat”

Men Ingrid Hermansson (C) slår ifrån sig kritiken.

– Eftersom jag inte själv hade informationen under sommarveckorna kan jag inte ta åt mig kritiken, eftersom jag hela tiden meddelat och informerat om den kunskapen jag själv har. Både till majoritetskollegor och opposition. Så jag kan inte ta åt mig den personligen, säger hon.

Varifrån tror du kritiken kommer?

– Från en stor frustration eftersom underskottet har ökat. Och jag kan dela den frustrationen i att underskottet har ökat i den takt det gjort, så det har vi en samsyn kring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.