Eduardo Morales är huvudskyddsombud vid Bergkvarabuss. Foto: SVT/Jennifer Alm

Efter busschaufförens larm – säkerheten kan skärpas

Publicerad

Busschaufförerna i Blekinge känner sig inte trygga under den rådande coronapandemin. Efter en anmälan överväger nu Arbetsmiljöverket att skärpa säkerheten på länets bussar.

Med anledning av coronaviruset har framdörrarna på länets bussar hållits stängda sedan den 20 mars. Passagerare som har biljett behöver heller inte komma fram och visa upp den för föraren.

Men åtgärderna har inte varit tillräckligt för att länets busschaufförer ska känna sig trygga på jobbet, menar Eduardo Morales, huvudskyddsombud vid Bergkvarabuss.

– Det är fortfarande möjligt att köpa biljett framme hos oss. Vi hjälper många gamla med sina bankkort och att knappa in sina koder. Vi är rädda att smittas om någon hostar eller nyser. Det finns även en risk att vi smittar andra, säger han.

Riskerar 100 000 i vite – per resa

För snart två veckor sedan gjorde Eduardo Morales därför en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Under fredagen meddelade myndigheten att man nu överväger att införa skärpta säkerhetsrutiner från och med den 28 maj. Om det blir verklighet hotar ett vite på 100 000 kronor per bussresa i linjetrafik, där reglerna inte efterföljs.

Arbetsmiljöverket överväger bland annat att området mellan de två främsta stolsraderna och förarplatsen ska vara avspärrade med tydliga markeringar.

– Jag känner mig lättad och glad över att Arbetsmiljöverket har lyssnat på våra synpunkter, så att vi förhoppningsvis slipper känna en oro på vår arbetsplats, säger Eduardo Morales.

”Kände mig lättad”

Bergkvarabuss har möjlighet att lämna in synpunkter på Arbetsmiljöverkets beslut senast på tisdag.

– Jag såg beslutet i dag på morgonen och vi får ha en dialog med Blekingetrafiken om det, säger Mats Knutsson, trafikchef på Bergkvarabuss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.