Efter fiaskot – nu analyseras mobilen igen

Publicerad

Två månader efter SVT:s granskning av Michael Wijks dödsfall står utredningen i princip still. Bara två förhör har hållits – och familjen börjar tappa hoppet.

Strax efter SVT:s granskning av dödsfallet begärde familjen en överprövning hos polisen, då de ville att fallet skulle tas upp på nytt. Sedan dess har det i princip inte hänt någonting.

– Vi har förhört Michael Wijks mamma och bror, det är där vi är i nuläget. Tyvärr gav de förhören inte några nya uppgifter som vi behöver för att gå vidare i ärendet, säger Robert Loeffel, pressansvarig på polisen i region syd.

Michael Wijks sista timmar

– Jag var på förhöret i början av oktober, och det tog ungefär en timme. Sedan skulle de gå igenom förhören i gruppen och då tänkte jag att de skulle fatta ett beslut om förundersökning eller inte. Men jag har inte hört någonting, säger Kerstin Wijk, Michaels mamma.

Kan få ut mer av telefonen

I september 2014 hittades 51-årige Michael Wijk död i vattnet utanför Karlskrona. Två år senare granskade SVT Nyheter Blekinge och Uppdrag Granskning dödsfallet, och den polisutredning som gjordes. Det tog bara en timme för polisen att avskriva brott, och under den korta utredning som följde gjordes ett flertal missar.

Bland annat havererade den tekniska undersökningen av Michael Wijks mobiltelefon, och polisen missade ett flertal uppgifter som hade kunnat påverka utredningen. Men nu ska den göras om.

– Det är nästa steg att göra en ny analys av telefonen. Tidigare hade vi ett äldre analysverktyg, men nu har vi ett bättre och modernare verktyg som gör att vi kan få ut mer information från telefonen, säger Robert Loeffel.

”Hoppet försvinner”

Att utredningen drar ut på tiden förklarar Robert Loeffel med att det har varit ett ansträngt personalläge under hösten, och att andra grova brott har behövt prioriteras.

– Vi hoppas inte det ska dra ut så hemskt mycket på tiden. Jag kan inte säga mer exakt än så för det händer saker och ting hela tiden i vår värld, så det vi säger nu kanske inte gäller i morgon på grund av att det hänt något annat grovt brott eller liknande.

Och familjen väntar fortfarande på svar.

– Det känns lite som om hoppet försvinner. Det är så oförlösta känslor när man hela tiden har massa frågor och inga besvarar dem, säger Kerstin Wijk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wijks sista timmar

Mer i ämnet