Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år har Sweden Rock utrustats med 5G-nät över hela festivalområdet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Efter flera år av svagt mobilnät – utbyggt 5G inför årets Sweden Rock

Publicerad

När det lilla samhället Norje fylls med ytterligare 40 000 personer belastas mobilnätet rejält. Efter flera festivaler med dålig täckning har 5G byggts ut i området inför årets Sweden Rock.

– Vi har prioriterat det här området i vår plan och det är skönt att vi hann bli klara, säger Marcus Blomkvist, produktchef på Telenor.

Med sammanlagt två kilometer av mat- och marknadsstånd har det tillhört festivallivet i Norje att kortterminalerna eller Swishappen krånglar för flera besökare.

Flera operatörer moderniserar just nu och bygger ut 5G i hela Sverige. Men inför årets Sweden Rock gjordes planen om och Norjeområdet prioriterades.

Sweden Rock Festival 2023

Produktchef på Telenor, Marcus Blomkvist, menar att det är viktigt att samtal når fram för en ökad trygghet i vimlet.

– Det är alltid en utmaning när det samlas så mycket folk på ett litet ställe, men vår förhoppning är att det ska funka mycket bättre än tidigare år, säger han.

Hör mer om hur nätet fungerar i klippet ovan.

Några av festivalens dragplåster är Iron Maiden, Deep purple, Europe, Ghost och Mötley Crüe.

Sweden rock är den 7-10 juni. Läs mer i vår guide och spelschema för Sweden Rock 2023.

Vad är 5G?

Det står för den femte generationens mobiltelefonisystem och är den senaste standarden. 5G ligger på en högre frekvens som gör att hastigheten är mycket snabbare och har därmed också en lägre fördröjning.

Källa: Internetstiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival 2023

Mer i ämnet