Foto: SVT

Efter fördyringen av Östra Piren – konsertsal kan slopas

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggnationen på Östra Piren i Karlshamn kan bli utan den utlovade konsertsalen. Detta för att undvika ytterligare fördyringar av projektet.

– Det är ett av alternativen vi tittar på just nu, säger Andreas Saleskog (S), ordförande i Karlshamnsfastigheter.

I över tio år har planerna på etapp fem på Östra Piren pågått och under förra året påbörjades bygget som ska inrymma 700 arbetsplatser, restaurang, biograf och konsertsal.

Men efter att projektet blivit dyrare än planerat – bland annat på grund av brister i planeringen och upphandlingen av bygget – kan huset bli utan konsertsal.

Östra Piren i Karlshamn

– Vi har inte fattat beslut om det än men vi tittar på olika alternativ. Men bara för att det eventuellt inte blir någon konsertsal nu, kan det bli det senare. Ytan finns fortfarande där, säger Andreas Saleskog.

Merkostnader efter slarv

I flera granskningsrapporter har omfattande brister i hanteringen av ekonomi och brister i beslut kring pirenbygget uppdagats – brister som fortfarande ger merarbete och merkostnader i projektet.

Därför ser det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter över förändringar av planerna – för att undvika ytterligare fördyringar.

– Det här projektet har pågått länge och när förslaget kom var det säkert bra. Men nu måste vi se till att vi håller budget, säger Andreas Saleskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet