Rapporten visar bland annat att det saknades tillräckliga riskanalyser. Foto: SVT

Ny rapport: Undermåliga underlag när Östra Piren fördyrades

Uppdaterad
Publicerad

När det stod klart att nybyggnationen på Östra Piren i Karlshamn blev 130 miljoner dyrare än planerat beslutade kommunfullmäktige att utöka borgensramen för att fortsätta byggplanerna.

Nu visar kommunrevisorernas granskning att underlagen för beslutet var undermåliga.

Det var i juni förra året som det stod klart att det omdebatterade byggprojektet, etapp fem på Östra Piren, blev 130 miljoner dyrare än planerat. En extern granskning av Karlshamnsfastigheter – som har huvudansvaret för byggnationen – gjordes, där flera brister i den ekonomiska hanteringen uppdagades.

Efter turerna inledde kommunrevisorerna en ny granskning av hur beslut kring etapp 5 på Östra Piren har fattats – en granskning som visar på flera brister.

Östra Piren i Karlshamn

”Undermåliga underlag”

Rapporten visar bland annat att det inte fanns tillräckliga underlag för att utöka borgensramen för bygget på 130 miljoner, exempelvis att det saknades tillräckliga riskanalyser. Rapporten pekar också på ofullständiga upphandlingsunderlag när de nya pengarna beviljades.

− Det rapporten belyser är ofullständiga upphandlingsunderlag och ett ifrågasättande kring upphandlingsformen. Detta är helt korrekt och är frågor som i dag utreds inom Karlshamnsfastigheter då både bolaget och hela projektet tagit skada av dessa undermåliga underlag, säger Magnus Persson, nytillträdd vd för Karlshamnsfastigheter AB.

Felaktiga hyror

Moderbolaget Stadsvapnet och Karlshamnsfastigheter har – efter att ha tagit del av granskningen – inlett en utredning och kommer vidta en rad åtgärder, bland annat införa nya rutiner för ekonomisk uppföljning och satsa på utbildningar om roller och ansvar i kommunala aktiebolag.

Granskningen visar även på felaktigheter i hyressättningen i byggnader på Östra Piren, något det kommunala bolaget nu ska se över.

I videoklippet ser du en sammanfattning av turerna kring Östra Piren

Etapp fem östra Piren

2010 påbörjades byggprojektet, etapp fem på Östra Piren i Karlshamn.

Bygget utgör en ny del av Netport science park och ska inrymma 700 arbetsplatser, restaurang, biograf och konserthall.

Det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter ansvarar för byggnationen, som i dagsläget beräknas kosta 430 miljoner kronor att slutföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet