Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Giftlarmet oroar föräldern Lina Gunnarsson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter giftlarmet: ”Det är en oro för alla föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter giftlarmet på Möllebackens förskola i Karlshamn finns en oro bland föräldrar för barnens säkerhet. Samtidigt är det oklart när en flytt kan ske till andra lokaler.

Det var på måndagen som det stod klart att det finns giftiga ämnen i marken under Möllebackens förskola i Karlshamn. Det handlar om bly, kvicksilver, barium och PAH.

– Troligtvis har det legat där när man byggde förskolan för över 40 år sedan, säger Karlshamns kommundirektör Daniel Wäppling.

”Barn ska vara säkra”

Bland föräldrar väcker upptäckten oro.

– Vi vill att våra barn ska vara trygga och säkra, säger föräldern Lina Gunnarsson.

Kommunen väntar nu på en bedömning från Arbets- och miljömedicin om hälsoriskerna och ska också göra en inomhusmätning av luften. Kommunen planerar även en sanering av området och en flytt till nya lokaler.

Under tiden får barnen inte vistas på förskolans utegård.

– Vi vet inte hur snabbt de kommer att byta lokaler. Det är vi också oroliga för om det handlar om veckor eller månader, säger Lina Gunnarsson.

Utegården på Möllebackens förskola i Karlshamn är avspärrad. Foto: SVT

Letar nya lokaler

Chefen för förskoleverksamheten i Karlshamn, Torsten Berg, kan idag inte svara på hur snabbt det går att få fram nya lokaler.

– Det är väldigt svårt att svara på. Det handlar om brandskydd, säkerhet, ventilation, mat, leveranser och föräldrars transportmöjligheter. Vi inventerar allt vi har nu och tittar på olika möjligheter, säger Torsten Berg.

Under tisdagen stod det också klart att även två förskolor i Karlskrona har halter av  bly och kvicksilver som överstiger Naturvårdsverkets riktvärden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer