De giftiga ämnena bly, kvicksilver, barium och PAH har upptäcks under marken vid Möllebackens förskola i Karlshamn. Foto: SVT

Giftiga ämnen upptäckta på förskola i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Giftiga ämnen har upptäckts på Möllebackens förskola i Karlshamn. Barnen får därför inte längre leka på förskolans utomhusytor. Kommunen ska nu sanera området och letar efter nya lokaler.

Karlshamns kommun gick under måndagskvällen ut med ett pressmeddelande om att de giftiga ämnena kvicksilver, bly, barium och PAH hittats på vissa ställen i marken under Möllebackens förskola.

Lekytorna runt förskolan har spärrats av och barnen får inte längre leka där. De får i stället ha sina uteaktiviteter på alternativa platser. Enligt kommunen informerades föräldrarna under måndagen.

Enligt kommunen tar man rutinmässigt prover på området i samband med att detaljplanen för Möllebacken ska göras om. Proverna som togs i slutet på förra året visade då inte på några förhöjda nivåer av ämnena, men dessa mer nytagna prover gav ett annat resultat. 

Ska mäta inomhusluften på förskolan

Kommunen planerar nu att sanera marken så snart som möjligt och en inomhusmätning av förskolans luft ska också göras.

– I nuläget vet vi inte mer och det är viktigt att inte spekulera. Vi inväntar konsultens slutrapport liksom Arbets- och miljömedicins expertbedömning om eventuella hälsorisker, säger Torsten Berg, som är chef för förskoleverksamheten i Karlshamns kommun, i pressmeddelandet.

Kommunen letar också efter tillfälliga alternativa lokaler åt förskolan.

– Förskolan kommer även fortsättningsvis att hålla barnen borta från förskolans gräsytor och vidta försiktighetsåtgärder fram till dess att alternativa lokaler har hittats, säger Torsten Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer