Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter hamnblockaden: Sveriges hamnar stämmer Hamnförbundet Foto: TT

Efter hamnblockaden: Sveriges hamnar stämmer Hamnförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 28 mars har Svenska Hamnarbetarförbundet blockerat fartyg med koppling till Ryssland, som ett stöd för kollegorna i Ukraina.

Nu stämmer arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar förbundet till Arbetsdomstolen, då man menar att blockaden är olovlig.

Sveriges hamnar begär att Arbetsdomstolen förbjuder fortsatt blockad och kräver också skadestånd. Det skriver Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande.

– Samtidigt som andra stora svenska företag som Volvo, Scania, IKEA och SKF på eget initiativ drar sig ur affärsrelationer med Ryssland, går hamnarbetsgivarna till domstol för att försöka tvinga våra medlemmar att lossa ryska råvaror som kan finansiera den ryska invasionen av Ukraina. Det känns faktiskt helt overkligt, säger förbundsordförande Martin Berg.

Parterna möts i Arbetsdomstolen på fredag den 6 maj.

Enligt Hamnförbundet kommer sammanträdet då att kretsa kring frågan om blockaden ska ses som en facklig sympatiaktion eller om den, som Sveriges Hamnar menar, istället ska bedömas som en politisk manifestation utan facklig koppling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer