Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Markus Segerström företräder flera Kallingbor som vill stämma Ronneby Miljöteknik efter att ha fått i sig höga halter av PFAS i dricksvattnet. Foto: SVT

Efter HD:s dom – Kallingebor går samman för skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Högsta domstolen dömde till fördel för PFAS-föreningen så har flera Kallingebor sett över möjligheten att stämma Ronneby miljöteknik. På fredag planeras för en ny stämningsansökan – vilket är sista dagen då det fortfarande är möjligt.

Enligt advokatfirman Segerström så har telefonen gått varm sedan domen föll. Ett 30-tal har ringt men de representerar betydligt fler än så.

– Vi uppskattar det till omkring 100 personer, säger firmans ägare Markus Segerström.

Vattenskandalen i Kallinge

Kommer lämna in stämningsansökan

På fredag, den 15 december, planerar han att lämna in en stämningsansökan mot Ronneby Miljöteknik till Blekinge Tingsrätt. Domen i HD har varit avgörande för att folk ska våga vara med i en ny stämning.

– Vi har två beslut att luta oss mot. Det första är att vatten är en produkt, och det andra är att PFAS i blodet är en personskada. Så de första som var med i PFAS-föreningen hade en tuffare uppförsbacke än det vi har nu. Men det är fortfarande många svåra frågor som ska lösas, säger Markus Segerström.

Men han är noga med att påpeka att det fortfarande är en rättsprocess som ska genomföras. Det finns inga garantier för skadestånd trots HD:s dom.

– Det här är liksom inte en påse pengar, utan det här är en tvist som pågår med Miljöteknik, säger Markus Segerström.

Spela klippet för att höra om utmaningen med preskriptionstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet