Hör Johan Hjortsberg (M) berätta om hur IFK Karlskrona försökt påverka honom som politiker. Foto: Privat/Henrik Friberg

Bråk mellan handbollsklubbar efter kritik mot bidragspengar

Uppdaterad
Publicerad

Johan Hjortsberg (M) har drivit frågan om att IFK Karlskrona bör granskas för hur man använt ett integrationsbidrag på 320 000 kronor. Samtidigt är han själv aktiv i konkurrerande HIF Karlskrona.

– Det jag gör i min klubb är helt frikopplat från det jag gör som politiker, säger han.

Johan Hjortsberg har i egenskap av politiker granskat hur bidraget som kommunen betalade ut till IFK Karlskrona använts.

Klubben skulle använda pengarna, 320 000 kronor, till ett projekt för att minska segregationen genom att låta elever från olika skolor träffas och spela handboll. Men pandemin gjorde att elever från olika skolor inte kunnat träffas.

Johan Hjortsberg sitter i styrelsen för rivalerna HIF Karlskrona.

– Man har försökt få mig att upphöra med granskningen genom att hota den klubb jag är aktiv i till eftergifter. Jag ser det som ett försök att tysta mig, säger han.

Tog kontakt med HIF

Anledningen är att IFK Karlskronas ordförande Sven Björkander nyligen kontaktade sin motsvarighet i HIF Karlskrona, Örjan Nilsson, för att diskutera Johan Hjortsbergs agerande.

Han bekräftar att de diskuterat det som hänt men Sven Björkander vill i övrigt inte lämna några kommentarer om mötet.

Johan Hjortsberg beklagar agerandet från konkurrenten.

– Man måste kunna skilja på uppdragen, vilket de inte har klarat i det här fallet utan blandat ihop mina bägge roller, säger han.

Känner du att du klarar att hålla isär de bägge uppdragen?

– Det jag gör i min klubb är helt frikopplat från det jag gör som politiker. Det jag gör som politiker är min skyldighet mot allmänheten, det vill säga att se till att skattemedel används på rätt sätt, säger Johan Hjortsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.