Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör personalen på berätta hur JKC övat på inrymningar. Foto: SVT

Efter knivincidenten i Jämjö: Skolan har goda rutiner för säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

När en elev agerade hotfullt med kniv under måndagen, genomförde personalen på Jämjö kunskapscentrum en så kallad inrymning – något som skolan har övat på sedan en tid tillbaka.

Under händelsen låste både elever och personal in sig i klassrummen tills incidenten var överspelad.

Skolan har rutin för detta, då personalen har förberett sig för sådana här situationer.

– Vi har skapat vår egen plan för detta, att arbeta med personalen hur de ska agera vid ett skarpt läge, säger Jan Kristensson, som ingår i skolans säkerhetsgrupp.

Under onsdagen, dagen efter incidenten, har alla ingångarna till skolan varit låsta och eleverna har mötts av personal. Elevhälsan har också utökat sin bemanning och Karlskrona kommuns fältgrupp, polis och personal från Svenska kyrkan har även varit på plats.

Nekar till anklagelserna

Eleven greps av polis på skolan och sitter just nu anhållen för mordförsök.

– Han förnekar den anklagelsen. Han har gett en förklaring, men den kan jag tyvärr inte gå in på, säger hans försvarsadvokat Henrik Månsson.

Hur mår han idag?

– Framför allt är han präglad av att sitta anhållen, det är besvärligt för de flesta men kanske särskilt för en 15-åring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.