I februari larmades polisen till gymnasieskolan Af Chapman i Karlskrona, med anledning av en misshandel mot en elev. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Tre våldsattacker mot skolor i Blekinge på kort tid

Publicerad

Inom loppet av knappt två månader har tre skolor i Blekinge utsatts för våldsattacker. I två av fallen har det förekommit kniv – och det har handlat om obehöriga som tagit sig in på skolorna.

30 januari, Olofström

En pojke försöker ta sig in på Nordenbergsskolan i Olofström. Pojken blir avvisad i dörren, eftersom han inte är elev på skolan.

Det kommer senare fram att pojken är 16 år och misstänks för att ha förberett ett mord, riktat mot en flicka som är elev på Nordenbergsskolan.

16-åringen har efter händelsen placerats på ett Sis-hem och utredningen av fallet pågår fortfarande.

7 februari, Karlskrona

Två unga män tar sig in på Af Chapmangymnasiet i Karlskrona. Där ska de ha misshandlat en elev. Det ska också ha förekommit någon form av kniv vid händelsen.

Efter incidenten på gymnasieskolan har det införts tätare id-kontroller för att skapa bättre säkerhet.

20 mars, Jämjö

En 15-årig elev på Jämjö kunskapscentrum kommer till skolan beväpnad med kniv. Eleven kan snabbt omhändertas av polis som larmas till platsen och har sedan anhållits misstänkt för mordförsök.

Övriga elever och personal på skolan fick vid händelsen ta skydd genom så kallad inrymning, där de stängdes in i klassrummen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.