Ronneby kommun har kontrollerat sophanteringen hos flera verksamheter. Många av dem saknar rätt abonnemang för sophämtning – därför har de dumpat avfall på sopstationerna. Foto: SVT/Privat

Efter kommunens inspektion: Företag sopsorterar på fel sätt

Publicerad

En av sopstationerna i Ronneby har stängts. En annan riskerar att stängas. Anledningen verkar vara att flera företag i kommunen kastar sina sopor på fel sätt.

Sopstationen på Lindblomsvägen vid Espehallen tvingades stängas på grund av problem med bland annat stora mängder mat bland pappersförpackningar.

Den så kallade Loket vid Lokvägen riskerar att stänga den också, då samma problem har identifierats där. I så fall lämnas Ronnebyborna med bara en station kvar i tätorten och det är på Sörbyvägen intill Karlshamnsvägen.

Gör kontroller

Kommunen har efter detta gjort så kallade tillsynsbesök hos flera restauranger och matbutiker för att se över deras avfallssystem och kommunen har påträffat brister i företagens hantering.

– Jag tycker vi har fått ett bra bemötande av de företag vi träffar och man vill göra rätt, säger Linnea Pettersson, miljö- och hälsoinspektör på Ronneby kommun.

I klippet berättar hon om hur det har gått på deras inspektioner. Bland annat upptäcktes att flera av dem saknade ett abonnemang för sin sophämtning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.