Så här ser det ofta ut i flera containrar i Ronneby. Det sätter stopp för FTI:s uppdrag att återvinna pappersförpackningarna. Foto: SVT/FTI

Företag sabbar återvinningen – tvingats stänga sopstation

Uppdaterad
Publicerad

Sopor som hamnat fel på återvinningsstationerna i Ronneby orsakar problem för Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI , som har fått lägga om sina rutter för att kunna rädda det skräp som går att återvinna. Det har lett till extra arbete, ökade kostnader och det missgynnar miljön.

Företaget FTI har i uppdrag att samla in tidningar och förpackningar och se till att så mycket som möjligt återvinns. Men uppdraget har försvårats efter att flera av deras behållare på de obemannade återvinningsstationerna i Ronneby har brutits upp.

I containern för papper har flera lådor med livsmedel tömts och det leder till att nästan inget av det som sorterats rätt, går att återvinna.

– Vi har insett att förövarna är företag, butiker och restauranger. De förstör ju för alla de som sköter sig och lägger tid på att göra rätt, säger Magnus Sandström, regionchef.

Kan stänga ytterligare en

FTI tvingades stänga stationen på Lindblomsvägen intill Espehallen för några veckor sedan. Även stationen på Lokvägen, så kallade Loket, riskerar att stängas då problematiken fortsätter. Men tack vare kommunens tillsynsbesök hos flera affärer och restauranger börjar det bli bättre.

– Kan vi få bukt på det så kan vi säkert öppna den stängda stationen igen, för den är saknad av Ronnebyborna, säger Magnus Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.