En söndertrasad koran och kött hittades utanför en arabisk livsmedelsbutik i Ronneby. Foto: Privat

Efter koranvandaliseringen i Ronneby – utredningen läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär två veckor efter koranbränningen vid Kallinge Folkets hus hittades ytterligare en sönderriven och nedklottrad koran utanför en arabisk livsmedelsbutik i Ronneby. Bara dagar efter att polisen upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp läggs nu ärendet ned.

Under onsdagen rapporterade SVT Nyheter Blekinge om att ytterligare en koranvandalisering hade ägt rum i Ronneby kommun på kort tid.

Polisen upprättade en anmälan om hets mot folkgrupp, men meddelar redan under torsdagen att utredningen är nedlagd. Något som Sydöstran var först med att rapportera om.

– Sådana ärenden utreds av demokrati- och hatbrottsgruppen i Malmö. Förundersökningsledaren där har tagit beslutet. Man får kritisera religion enligt svensk lag. Om det ska vara hets mot folkgrupp måste det röra individer, säger Thomas Johansson, kommunikatör vid polisen.

Förundersökningen gällande koranbränningen i Kallinge lades ned på grund av bristande bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.