Gertie Olsson (S) inleder jakten på en ny kyrkoherde. Foto: SVT

Efter krisåren – nu söks en ny kyrkoherde till Karlskrona

Publicerad

I snart ett år har den ordinarie kyrkoherdestolen stått tom i stadsförsamlingen.

Men nu inleds jakten på Pamela Garpefors efterträdare.

Egenskaper som krävs hos den nya kyrkoherden: relationsbygge och samarbete.

Det har varit flera turbulenta år för Karlskrona-Aspö pastorat och hösten 2019 stod det klart att den omfattande renoveringen av Fredrikskyrkan raserat det tidigare välmående pastoratets ekonomi – något SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja.

Då hade det under en längre tid framförts hård intern kritik mot både kyrkans dåvarande ledning och mot politikerna i kyrkorådet.

Kritiken från personal och fackförbund handlade bland annat om toppstyrning, orimliga lönenivåer, bristfällig ekonomisk kontroll  – och den privata kärleksrelationen mellan dåvarande kanslichefen Per Gustafsson och den dåvarande kyrkoherden Pamela Garpefors.

Samarbetsförmåga viktigt

Under hösten kallades den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren in från Skåne och hon kommer att leda kyrkans arbete till en permanent ersättare är utsedd. Rekryteringsprocessen har inletts nu.

I dagarna utannonserades tjänsten och i beskrivningen av nödvändiga kvalifikationer betonas särskilt vikten av ekonomiska kunskaper samt erfarenhet av personalfrågor, samarbete och relationsbyggen.

– Vi har lärt oss av det som varit och har tagit fram kravbilden tillsammans med personalen. Det har varit viktigt att deras behov och önskemål får betydelse, säger kyrkorådets ordförande Gertie Osson (S).

”Står inför en omstart”

Hon hoppas att Garpefors efterträdare kan vara på plats kring årsskiftet.

– Vi ber för det och tror på det, säger Gertie Olsson.

Du tror inte att den turbulens som varit kan försvåra ert arbete med att rekrytera en ny kyrkoherde?

– Det är svårt att svara på. Jag hoppas inte att det ska ligga oss till last. Vi har lärt oss mycket och jag känner att hela organisationen ny står inför en omstart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.