Kyrkoherde Pamela Garpefors har en månadslön på 78 800 kronor i månaden. Foto: SVT

Efter kritiken – Garpefors lämnar Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkoherde Pamela Garpefors lämnar tjänsten som kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat.

I stället blir hon kyrkoherde i Svenska kyrkan i Berlin, där hon fram till nu haft ett vikariat.

Uppsägningen lämnades in under tisdagen, bekräftar den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren.

– Det har skett helt på Pamelas initiativ. Hon tar tjänsten i Berlin i stället.

Krisen i Karlskronakyrkan

Beskedet kom efter SVT Nyheter Blekinges granskning av stadsförsamlingen som bland annat visat på bristande arbetsmiljö, personalflykt och en ekonomi som raserats de senaste åren.

I rollen som kyrkoherde fick hon också kritik för sin kärleksrelation med den tidigare kanslichefen Per Gustafsson – som köptes ut redan under förra året.

Blir kvar i Berlin

Beslutet innebär att Garpefors – som har tre månaders uppsägningstid – inte återvänder till pastoratet i Karlskrona.

– Hon jobbar den perioden i Berlin, så nej, hon kommer inte tillbaka, förklarar Eva-Karin Lindgren, som fortsätter på tjänsten tills vidare.

– Jag har sagt att jag stannar så länge det behövs.

Och just det beskedet gör att kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S) inte känner någon panik över när rekryteringsprocessen för en permanent ersättare kan inledas.

– Vi får diskutera det när kyrkorådet samlas i slutet av månaden. Det får ta den tid det tar, det är ju inte helt enkelt att hitta präster i dag. Det blir en utmaning för oss, säger Gertie Olsson.

Hur ser du på Pamela Garpefors lämnar efter sju år?

– Det kom inte helt överraskande och känns ganska naturligt. Hon har ju tidigare också sökt andra tjänster för att komma vidare. Vi har haft ett bra samarbete, men jag känner mig samtidigt helt trygg med den lösning vi har nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet