Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Ekblad, gift med toppmoderaten Hanna Ekblad, är ensam slutkandidat till jobbet som chef för socialförvaltningen i Karlskrona. Hör fackens kritik i klippet. Foto: SVT

Efter kritiken: Toppmoderatens man slutkandidat för chefsjobbet

Publicerad

Samtliga fackförbund lämnade rekryteringen i protest.

SVT kan nu avslöja att Tobias Ekblad, gift med toppmoderaten Hanna Ekblad, är slutkandidat till jobbet som chef för socialförvaltningen i Karlskrona kommun.

Till vardags är Tobias Ekblad chef för utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun. Han är make till Hanna Ekblad (M), ordförande för kunskapsnämnden i Karlskrona kommun och gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.

SVT har tidigare rapporterat om hur fackförbunden lämnat rekryteringsprocessen efter att de inte fått igenom sina önskemål om kravprofil.

Ville se relevant erfarenhet

Facken ansåg bland annat att kandidaterna bör ha erfarenheter från social- eller funktionsstödsförvaltningen, eftersom politikerna vill slå ihop förvaltningarna för att spara pengar.

– Varför ska vi sitta med och låtsas ha en samverkan när det är entydigt att det är arbetsgivaren som fattar besluten, säger Göran Mattsson, ordförande för Vision i Karlskrona.

Utöver fackförbunden utgörs rekryteringsgruppen av tjänstemän och ledande politiker i Karlskrona kommun.

Gift med toppmoderat

När kommunen i stället presenterade Tobias Ekblad och en annan sökande som slutkandidater bad facken om förlängd ansökningstid. När även detta nekades lämnade alltså fackförbunden i protest.

Nu kan SVT avslöja att Tobias Ekblad är ensam slutkandidat till tjänsten.

– Jag förutsätter att kompetens går före släktskap, säger Göran Mattsson.

SVT har sökt kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson (M) om hur hon ser på fackens kritik och på släktskapet mellan kandidaten och toppmoderaten, men Nilsson har inte kunnat ställa upp på en intervju.

Ekblad väntas tillsättas som ny socialchef vid kommunstyrelsens sammanträde den 7 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.