De två moderaterna Sara Blixt och Therése Åberg förlorar båda sina ordförandeuppdrag i Ronneby – efter den hemliga förhandlingen mellan S och M. Foto: SVT/Henrik Friberg

Efter kritiken mot Fredriksson: Toppnamn förlorar uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Roger Fredrikssons (M) tyngsta kritiker i det egna partiet blir utan poster i det nya Ronnebystyret, erfar SVT.

Både Sara Blixt och Therése Åberg förlorar sina ordförandeuppdrag efter den hemliga förhandlingen mellan S och M.

Blixt har under mandatperioden varit ordförande i vård- och omsorgsnämnden och Åberg i nämnden för arbete och välfärd – men båda uppges bli utan tunga uppdrag när Moderaterna och Socialdemokraterna bygger nytt efter den senaste tidens turbulens.

– Jag fick bekräftat under fullmäktige att någon annan ska ha mitt ordförandeuppdrag, säger Therése Åberg och fortsätter:

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

– Att Roger Fredriksson som gruppledare utvecklar vår politik genom att ge makten till Socialdemokraterna visar att den egna makten går före den moderata politik vi är valda att föra.

Avgörande bitar klara

Enligt SVT:s källor erbjöds Socialdemokraterna i stället ordförandeskapet i de två nämnderna – som en direkt följd av den öppna kritik politikerna riktat mot gruppledaren Roger Fredriksson (M).

Att förhandlingar om poster redan inletts förnekades under torsdagskvällen av både Fredriksson och oppositionsrådet Ola Robertsson (S), men källor med insyn i samtalen menar tvärtom att avgörande bitar redan fördelats mellan partierna.

Exempelvis blir Robertsson ny ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi har inte diskuterat några poster utöver kommunstyrelseordförande och förste vice kommunstyrelseordförande, meddelar Roger Fredriksson.

Blixt: ”Vi visste ingenting”

Förhandlingarna skedde inom en snäv krets från respektive parti och Sara Blixt, som också är ordförande för Ronnebymoderaterna, bekräftar att lösningen presenterades först en kort stund före torsdagens kommunfullmäktigesammanträde.

– Vi visste ingenting. Gruppen var oenig, men allt var klart för omedelbart efteråt stod Roger tillsammans med Ola och berättade om uppgörelsen för media. Det känns ofattbart att man så tydligt vill straffa personer som agerat visselblåsare, säger Sara Blixt.

Hon tillsammans med Therése Åberg har liksom Roger Fredriksson uppmanats av Moderaternas riksorganisation att avgå efter de senaste veckornas politiska turbulens i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet