Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) och partikollegorna Sara Blixt och Therese Åberg uppmanas av Moderaternas riksorganisation att avgå. Foto: TT/SVT

Moderaternas riksorganisation: ”Roger Fredriksson bör avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara kommunalrådet Roger Fredriksson (M) utan även Ronnebymoderaterna Sara Blixt och Therese Åberg bör avgå, skriver Moderaternas riksorganisation i ett pressmeddelande under lördagen.

Uppmaningen kommer efter SVT:s avslöjande om att Fredriksson druckit alkohol på arbetstid, godkänt egna inköp och hotat kommunens tjänstemän.

”Roger Fredriksson har ett särskilt ansvar som kommunstyrelsens ordförande. Våra företrädare ska agera på ett sådant sätt att vår förankring i värderingen om alla människors lika värde inte kan ifrågasättas. Moderaterna står också för ordning och reda, i synnerhet när det gäller skattemedel. Förtroendet är allvarligt skadat”.

Så skriver Moderaternas riksorganisation i ett pressmeddelande under lördagen, där man uppmanar Roger Fredriksson att avgå.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

”Bör ta sitt ansvar”

I sin offentliga kritik av kommunalrådet, pekas även två partikamrater ut:

”Även Sara Blixt och Therese Åberg har agerat på ett förtroendeskadligt sätt som inte ligger i linje med partiets etiska policy”, skriver partiet och uppmanar samtliga att lämna sina uppdrag:

”De inblandade personerna bör samtliga ta sitt ansvar och överväga att lämna sina uppdrag i Moderaterna för att ge partiet lokalt förutsättningar att påbörja ett arbete för att återvinna medborgarna i Ronnebys förtroende”.

Tänker inte avgå

SVT har talat med Sara Blixt, nyvald ordförande i Ronnebymoderaterna och Roger Fredrikssons internt största kritiker, som inte tänker avgå.

– Min spontana känsla är att det inte bör vara jag som ska behöva gå.

– Jag har fått så oerhört mycket stöd av medborgare i kommunen så jag tycker att det är min skyldighet att förvalta det förtroendet, tillägger hon.

Hon är däremot positiv till att partiet tagit ställning mot Fredriksson.

– Givet det som kommit fram i media så tycker jag det är ett sundhetstecken.

I pressmeddelandet uppger Moderaterna även att partiet sedan tidigare försökt förhindra Fredrikssons destruktiva beteende.

”Moderaternas riksorganisation har haft ett mycket stort antal möten och samtal med partiet i Ronneby kring detta under det senaste halvåret.”

SVT söker Fredriksson och Åberg för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) dricker öl och starksprit i tjänsten – klockan åtta på morgonen. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet