Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur säkerhetschefen Roland Edvinsson reagerar på orden från kommunalrådet Roger Fredriksson (M) som kallar honom för idiot som ”får krypa in i stadshuset”. Foto: SVT/Privat

Kommunalrådet om säkerhetschefen: ”Idiot som ska krypa”

Uppdaterad
Publicerad

En idiot som ska krypa in i stadshuset.

Så beskriver kommunalrådet Roger Fredriksson (M) Ronnebys säkerhetsskyddschef Roland Edvinsson.

Kommentaren är bara ett exempel på Fredrikssons nedlåtande ton mot tjänstemän i kommunen.

Söndagen den 20 augusti 2023 pågår ett sommarläger för ukrainska barn på Ronneby brunn. Ett av barnen skadar sig under lägret och behöver akut vård. När kommunalrådet Roger Fredriksson får höra talas om incidenten kräver han att kommunens säkerhetsskyddschef Roland Edvinsson ska rycka ut. Och det gör Edvinsson, som åker till akuten i Karlskrona.

Men han agerar inte tillräckligt snabbt, enligt kommunalrådet, som får ett vredesutbrott. Till en partivännen Sara Blixt låter Fredriksson samma kväll meddela:

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

”Roland får krypa in i stadshuset imorgon! Idiot!”.

– Jag blev förvånad måste jag säga. Jag vet inte varför Roger uttryckte sig så. Jag behöver prata med honom och fråga, för han har aldrig sagt någonting sådant direkt till mig. Jag fick kännedom om det först nu, säger Roland Edvinsson till SVT.

Han kallar dig idiot?

– Jag har inte hunnit bearbeta det. Det är obegripligt, men det får stå för honom, säger Roland Edvinsson.

Roger Fredriksson själv säger sig inte minnas formuleringen.

– Jag kan inte kommentera något som jag inte vet vad det är. Det här minns jag inte.

Tjänstemän har larmat om ledarstilen

Fredriksson har den senaste tiden fått kritik för sitt hårdföra sätt att styra kommunen och det ska, enligt källor till SVT, gjorts visselblåsanmälningar om kommunalrådets ledarstil. Kommundirektör Carl-Martin Lanér bekräftar att det funnits exempel då tjänstemän tyckt att kommunalrådets beteende påverkat arbetsmiljön negativt.

Om exemplet med Roland Edvinsson säger han:

– Den typen av uttalanden stämmer inte överens med de värderingar vi har. Politiken ska inte behandla oss anställda på det sättet.

Kristdemokraternas gruppledare Anna Ekberg:

– Det är fruktansvärt respektlöst mot en underordnad, men det är det språkbruket Roger har. Och det är inte okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet