Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekingemoderaternas länsordförande och Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) har godkänt sina kontokortsköp själv i strid med gällande regelverk. Nu riskerar han att bli återbetalningsskyldig. Foto: Johan Nilsson/TT

Roger Fredriksson (M) om kortköpen: ”Förste att erkänna att jag gjort fel”

Uppdaterad
Publicerad

Roger Fredriksson (M) medger att han vid flera tillfällen brutit mot reglerna avseende kortköp – men att det skett i god tro.

– Jag ser att vi har stora brister i rutinerna och jag har naturligtvis gjort fel, säger han till SVT.

Kortköp som saknat kvitton och underlag, som lånats ut mellan politiker och tjänstemän och fakturor som attesterats av kommunalrådet själv.

Vid flera tillfällen kan SVT visa hur Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson brutit mot regelverket avseende kommunens kontokort.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

– Jag har gjort fel. Det är jag den förste att erkänna, absolut, säger Roger Fredriksson.

”Handlat i god tro”

De saknade underlagen menar han att han har lämnat in tidigt, men att de kommit bort i systemen.

– Jag lämnar in det jag får till min assistent. Enligt rutinen ska jag få löneavdrag om underlagen saknas, men ingen har uppenbarligen kontrollerat det och då har jag i god tro trott att allt var i sin ordning.

Det är väl inte så konstigt eftersom du attesterar dina egna fakturor?

– Jag trodde att det gick till Ola Robertsson (oppositionsråd, reds anm). Jag har levt i tron att han gjort det och aldrig hört något annat.

Men du vet väl att du attesterat dina egna fakturor?

– Ja, attest står det ju. Jag borde nog haft koll på det ja, det kan jag inte förneka. Jag har inte reflekterat över det, och inte fått någon utbildning i ekonomisystemet kan jag säga.

I klippet berättar Roger Fredriksson om hur han ser på kortanvändningen framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvitton saknades, och fakturorna attesterades av kommunalrådet Roger Fredriksson (M) själv. Se hela granskningen här. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet