Foto: SVT/Erik Alfredsson

Efter lagerfiaskot: Betalar fyra miljoner till fastighetsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Nu har affären om regionens omstridda materiallager nått en slutpunkt. I ett förlikningsavtal går Region Blekinge med på att betala fyra miljoner kronor till fastighetsbolaget Acrinova efter den misslyckade lageraffären.
– Det finns en överhängande risk att vi skulle dömts i rätten och att vi då skulle behöva betala mer, Lennart Förberg (M), regionstyrelsens ordförande.

Historien om regionens materiallager har pågått under flera års tid, men nu har en milstolpe nåtts. Region Blekinge slöt ett hyresavtal med fastighetsbolaget Acrinova, om att hyra in sig i deras nybyggda lokaler vid E22:an i Nättraby. Men avtalet revs upp av förvaltningsrätten då upphandlingsförfarandet inte gått rätt till, och därefter inleddes en lång tvist.

Acrinova lämnade in en stämningsansökan till Blekinge tingsrätt i april 2018, där man krävde regionen på nära 12 miljoner kronor i skadestånd för uteblivna hyror.

Under måndagen skulle parterna ha mötts i tingsrätten, men istället skickades ett förlikningsavtal in där parterna kommit överens om att Region Blekinge ska betala fyra miljoner kronor till Acrinova.

– Det känns naturligtvis inte kul att behöva betala fyra miljoner kronor av skattebetalarnas pengar men våra juridska ombud har tittat på det här och bedömt att det finns en överhängande risk att vi skulle dömts i rätten och att vi då skulle behöva betala mer och nu är den här affären helt avslutat, säger Lennart Förberg (M), regionstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet