Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle styrelsefrågor uppstå för krisande Karlshamns Energi AB under julveckan kan det bli problematiskt, menar Björn T Nurhadi (SD). Foto: SVT

Efter massavhoppet: Krisande Keab kan inte ta några beslut

Uppdaterad
Publicerad

De flesta styrelseledamöter i Karlshamn Energi har lämnat sina uppdrag i protest. Nu saknar bolaget en fullständigt styrelse som kan fatta beslut, något de enligt aktiebolagslagen och bolagsordningen måste ha.

– Nya styrelsen träder in efter årsskiftet. Skulle styrelsefrågor uppstå till dess blir det problematiskt, säger Björn T. Nurhadi (SD), ordförande i kommunfullmäktige.

I onsdags lämnade de flesta av de elva styrelseledamöterna sina uppdrag i Karlshamn Energi i protest mot det nya styrets beslut att stoppa utbyggnaden av bolagets lokaler. Därför saknar det kommunala bolaget just nu en fullständig styrelse som kan ta beslut.

Ordföranden: ”Givetvis kan det uppkomma saker”

Men enligt aktiebolagslagen och bolagsordningen ska företaget ha en styrelse med minst sju ledamöter. Enligt Björn T. Nurhadi (SD), som är kommunfullmäktiges ordförande och ingår i M, KD och SD-styret, kan tidigare ledamöter ha ett visst ansvar tills de avregistrerats av Bolagsverket.

Men han förlitar sig också på att det inte ska uppstå några stora frågor för Keab att besluta om tills den nya styrelsen är på plats den 1 januari.

– I normala fall och historiskt sett har det inte varit så att det varit akut inom en veckas tid under jul- och nyårshelgerna. Men givetvis kan det uppkomma saker, säger Björn T. Nurhadi (SD).

Se klippet för att få veta mer om krisen i Karlshamn Energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.