Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Funktionshindrad trycktes ner med saccosäck på boende – kommunen kritiseras Foto: TT

Funktionshindrad trycktes ner med saccosäck på boende – kommunen kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg har ingripit efter att ett boende i Karlskrona använt saccosäckar för att hålla fast en brukare. Nu riktar de kritik mot kommunen och begär att användningen av metoden upphör omedelbart.

I början av juli i år fick Karlskrona kommun kännedom om misstankar kring ett missförhållande i funktionsstödsförvaltningen. Ett boende ska ha använt en metod där personal med saccosäckar tryckt ner en brukare med funktionshinder för att personalen ska skyddas från spott och sparkar.

Nu har IVO (Inspektionen för vård och omsorg) lämnat ett föreläggande om att tvångs- och begränsningsåtgärder omedelbart ska sluta användas. I sitt beslut skriver IVO att metoden inte är förenlig med god kvalitet och goda levnadsvillkor samt är integritetskränkande och orimlig.

− Vi ser det som en tvångsåtgärd som inte är tillåten, säger Lars Rahm, enhetschef på IVO.

Efter föreläggandet agerade kommunen direkt.

− Vi har vidtagit omedelbara åtgärder. Bland annat har vi påbörjat en lex Sarah-utredning, säger Linda Olsson, ställföreträdande förvaltningschef för funktionsstödsförvaltningen.

Utredningsarbete pågår

IVO menar att vissa åtgärder skulle kunna vara tillåtna ifall det finns  samtyckte från vårdnadshavare eller personen själv men att sådana samtycken inte finns i verksamheten.

− Om tvångs- och begränsningsåtgärder har använts på ett annat sätt än som överenskomna skyddsåtgärder är det allvarligt och något som inte ska ske. Lex Sarah-utredningen som genomförs nu får utvisa vad som har hänt och vilka åtgärder vi därefter kan behöva vidta, säger Linda Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IVO-anmälda vårdboendet i Karlshamn

Mer i ämnet