Efter mögellarmet – så ska dagismiljön bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Inomhusmiljön på Karlskronas förskolor och skolor måste förbättras. Och efter mögellarmet på Torgbackens förskola i december förra året vidtar nu kommunen åtgärder.

Situationen på Torgbackens förskola på Trossö visade hur både barn och personal påverkades negativt av den dåliga inomusmiljön. Den dåliga lukten och luften orsakade också fysiska besvär hos dem som dagligen vistades i lokalerna.

Men nu har kommunen tagit ett första steg mot förbättringar och planerna presenterades på en presskonferens på måndagen. Och det krävs både tekniska och organisatoriska insatser – i synnerhet eftersom antalet barn och elever har ökat.

Det visar den genomgång som gjorts av lokalerna i det centrala skolområdet, där också Torgbackens lokaler finns.

– Det har blivit en omfattande rapport. Det finns i dag ingen plats som är hälsofarlig och det finns ingen anledning till panik någonstans. Men vi kommer att behöva göra en del åtgärder, säger Marina Eriksson, avdelningschef på Kunskapsförvaltningen.

”Undersökningen visar att alla byggnader har godkända ventilationssystem, men i vissa lokaler räcker de inte till – främst på grund av att där vistas för många barn eller elever”, skriver kommunen i ett pressmeddelande. 

I nästa steg ska ventilationen ses över i även i kommunens övriga skolområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.