Åsa Melkersson, Jessika Wimmerman och Åsa Sellén jobbar på Torgbackens förskola. De är kritiska till hur långsamt arbetet med inomhusmiljön har gått, och att det fortfarande inte blir bättre. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Mögel på förskola – personal hotar säga upp sig

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har personalen på Torgbackens förskola i Karlskrona slagit larm om den dåliga inomhusmiljön. Men ingen anställd har fått veta något om byggnadens mögelproblem. Nu vill flera anställda bort därifrån.

På förskolan jobbar drygt 25 personer, tillsammans med ett hundratal barn. De senaste åren har nästan alla i personalen haft besvär med dålig lukt och luft i skolan. Och flera de anställda som SVT Nyheter pratat med berättar också att barn mått dåligt.

– Jag har ont i halsen, jag har nästäppa. Jag känner mig trött och har ofta huvudvärk. Det har pågått i tre-fyra år, säger Åsa Melkersson, förskollärare på Torgbacken.

– Det känns nästan som man har en ”betonghjälm” på sig, säger Lotta Sellén, barnskötare.

2014 bestämmer sig kommunen för att försöka ta reda på om det är något som inte stämmer med lokalerna. En utredningsfirma kopplas in och undersöker hela den gamla fastigheten, som sannolikt byggdes någon gång i början på 1900-talet.

Resultatet av undersökningarna är allvarligt. Och omfattande.

Mögelangrepp och fuktskador

Undersökningarna visar bland annat att källaren är ordentligt fuktskadad och att dessa skador lett till mögelangrepp på syllen på fastighetens stenmur. Enligt undersökningen finns också stora mängder gamla byggrester som lämnats kvar i torpargrunden och även där växer det mögel.

De luftmätningar som i samma veva genomförs visar också på problem. Luften som sprids i lokalen uppvisar förhöjda mängder av mikrobiella partiklar. Enkelt uttryckt betyder det att mögel sprids med luften från grunden och upp till förskolans lokaler.

Men det här är information som aldrig nått fram till personalen.

– Jag har känt av en längre period att det har luktat konstigt i bland annat hissen och hisschaktet. Har hört att det varit förhöjda fuktvärden, det är det enda svaret jag har fått. Jag tycker ju att det luktar mögel, säger Jessika Wimmerman, barnskötare.

– Vi har inte fått reda på någonting sånt. Om det är så så känns det för jäkligt, fyller Åsa Melkersson i.

Men problemfynden slutar inte där.

Misstänkte asbest i golvspackel

På många ställen visar det sig att plastmattor lagts direkt på gamla linoleummattor och i utredningen flaggas för risken att golvspacklet som använts kan innehålla det starkt cancerframkallande ämnet asbest, vilket det senare inte visar sig göra. Mattorna avger en kemiskt frän doft som uppfattas som besvärande.

– Frustrationen över att det har tagit så lång tid och att vi får så lite information, det är det största problemet för mig. Att det har varit mattor som legat dubbelt med det limmet, det är ungefär det vi har fått veta, säger Lotta Sellén, barnskötare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet