Ann-Louise Edlunds son Alexander drabbades av fukten och möglet på förskolan i Karlskrona. Foto: SVT

Hennes son drabbades av möglet

Uppdaterad
Publicerad

Så fort Ann-Louise Edlunds treårige son Alexander vistades på dagis blev han dålig. Han började hosta och näsan rann. Nu vet hon varför. Förskolan har dragits med fukt och mögel.

I två har Alexander gått på Torgbackens förskola i Karlskrona. Hon märke redan från början att något inte stämde.

– När han kom så luktade kläderna illa. De luktade liksom jordigt och unket, säger Ann-Louise Edlund.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mådde dåligt

Ganska snabbt stod det klart att Alexander mådde dåligt av att vistas i lokalerna.

– Jag jobbar oregelbundet och därför är Alexander på förskolan i två-tre dagar i veckan och mönstret är detsamma. Han mår bra när han går hemifrån och sedan när han kommer hem så mår han dåligt. Han hostar och så rinner det ur näsan.

Detta har i sin tur lett till en del vab-tid men någon större förståelse anser hon sig inte fått av förskolans ledning.

– Jag har i omgångar tagit upp problemen, men bara fått lugnande besked. Det har hetat att det varit lite bekymmer med fukt i källaren, men att problemen skulle vara lätt att fixa. Och att några golv skulle bytas, värre än så har det inte varit, enligt de ansvariga, säger Ann-Louise Edlund.

Hon förstår inte heller att det inte varit mer diskussion om problemen med golven i förskolan.

Limmats över

Ett stort antal golv på förskolan har nu bytts sedan undersökningen om inomhusmiljön visat att nya plastgolv limmats fast över gamla plastgolv. Något som lett till frän lukt från golven.

– På nattis har barnen legat på små golvmadrasser hela nätterna, det är klart att det känns fruktansvärt när man i rapporten läser ”om starka kemiska lukter från golven och mikrobiella partiklar i inomhusluften”.

Har du funderat på att byta dagis?

– Eftersom det här är det enda nattiset i Karlskrona så kan ju inte byta. Hade nattis funnits på fler ställen hade jag bytt på sekunden, säger Ann-Louise Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet