Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunchefen om den externa granskningen av revisorsturerna som ska tillsättas under våren. Foto: SVT

Efter revisorsbråket: Kommunen tillsätter extern granskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens turbulens i Sölvesborg kring kommunrevisorerna tillsätter nu kommunledningen en extern och oberoende granskning. Syftet är att ta reda på vilka åtgärder som kan och bör genomföras för att komma till rätta med problemen.

Turerna kring revisorerna i Sölvesborg har varit många, och inleddes med att de tre revisorerna Jimmy Kärnerup (SD), Peter Dibéus (fd KD) och Ulf Lind (fd SD) polisanmälde kommunen för påstått mutbrott.

Anklagelsen från revisorerna var att kommunledningen och politikerna fick ett stort antal gratisbiljetter till Sweden Rock Festival – och att det handlade om ”inofficiella avtal” som mörklagts under alla år. Det visade sig snabbt inte stämma och åklagaren lade ner ärendet.

Sölvesborg och revisorerna

Extern granskning ska genomföras

I svallvågorna av de turerna har anklagelserna och polisanmälningarna mellan kommunledningen och de tre revisorerna staplats på varandra.

Nu tillsätter kommunledningen en extern granskning av kommunrevisionen.

– Det är mitt konkreta förslag. För det är så allvarligt och har så stor systempåverkan att vi har tre femtedelar av kommunrevisionen som jobbar utanför boken så att säga, säger Lars Ericsson, kommunchef.

Revisionen kan upplösas

En kommunrevisor är vald för hela mandatperioden och kan enligt kommunallagen inte avsättas eller tvingas bort. En möjlighet som återstår är att upplösa hela kommunrevisionen.

– De brister jag påstår finns får analyseras om de stämmer, samt om det finns andra brister eller om det är så att vi har missuppfattat något. Uppdagas allvarliga brister ingår i uppdraget att lägga förslag till åtgärder, vad som är möjligt att göra, säger Lars Ericsson.

Resultatet av granskningen kommer att presenteras i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg och revisorerna

Mer i ämnet