Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av Sölvesborgs fem kommunrevisorer vill inte att kommunstyrelsen beviljas ansvarsfrihet. I dag avgörs frågan i kommunfullmäktige. Foto: SVT

Ödesfrågan för Sölvesborgspolitikerna uppskjuten under fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Tre av Sölvesborgs fem kommunrevisorer vill inte bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen på grund av påstådda brister och misskötsamhet.

Under måndagen kunde frågan ha avgjorts i fullmäktige – men efter röstning beslutade man om återremiss.

Konflikten mellan de tre kommunrevisorerna Peter Dibéus (-), Jimmy Kärnerup (SD) och Ulf Lind (-) och kommunledningen i Sölvesborg är lång och infekterad.

Nu föreslår de tre revisorerna att kommunstyrelsens ledamöter inte ska beviljas ansvarsfrihet för år 2023, något som i förlängningen kan leda till att politikerna tvingas avgå.

Sölvesborg och revisorerna

Pekar ut brister

Till grund för sitt förslag radar revisorerna upp flera påstådda brister, som att kommunstyrelsen agerar godtyckligt när de ”belägger personal med munkavle”, att kommunledningen orsakat kommunen en kostnad på en kvarts miljon genom ”obstruerande” och att kommunstyrelsen spridit lögner och uttryckt sig klandervärt i media.

– Man kan tycka vad man vill om att skatterna är höga, det blir inte bättre av att man vaskar bort en kvarts miljon i en helt onödig handläggning, säger Peter Dibéus (-), ordförande för kommunrevisorerna.

Avfärdar kritiken

Förslaget avfärdas dock fullständigt av kommunchefen Lars Ericsson, som i en skrivelse poängterar att ”det finns inget i det som de tre revisorerna anför som utgör saklig grund” för att inte bevilja ledamöterna i kommunstyrelsen ansvarsfrihet.

Övriga två kommunrevisorer ställer sig inte heller bakom kritiken.

Röstar på fullmäktige

Under måndagseftermiddagen var frågan uppe i Sölvesborgs kommunfullmäktige. Men där beslutades det om återremiss efter att 17 av totalt 40 röster lagts på att skjuta upp frågan. Nu ska den kompletteras utifrån motiveringen i kommunfullmäktige innan den tas upp igen.

När frågan häromveckan var uppe i just kommunstyrelsen beslutade samtliga politiker där att föreslå till kommunfullmäktige att bevilja ansvarsfrihet.

– Så det är ganska osannolikt att ansvarsfrihet inte skulle beviljas, säger Lars Ericsson, kommunchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg och revisorerna

Mer i ämnet