Vid en husrannsakan hemma hos den misstänkte tog polisen flera varor i beslag. Bland annat emballage adresserade till pastoratet. Foto: Polisen

Kyrkoanställd fyllde förråd med stöldgods – döms för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare kyrkoanställd i Karlskrona fälls nu för flera uppmärksammade stölder – och för att ha tankat sin egen bil med kyrkans bensinkort.

Varför han lurade sin dåvarande arbetsgivare kan han inte svara på.

Det var i december 2022 som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja att en tidigare anställd vid Karlskrona-Aspö pastorat polisanmälts för ett stort antal stölder.

Enligt kyrkan hade mannen gjort omfattande inköp av kapitalvaror, själv beslutsattesterat inköpen – och sedan tagit hem godset för privat bruk.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

– Det känns helt bedrövligt, sa kyrkoherde Gabriel Norrgård, när uppgifterna blev kända.

Vid minst 14 tillfällen ska mannen dessutom ha tankat sin egen bil med kyrkans bensinkort och fastnade då på bensinmackens övervakningsfilm.

– Det är svårt att komma ifrån. Men jag har ingen bra förklaring till varför det blev så, förklarade den tidigare anställde i tingsrätten.

Mannen döms också för trolöshet mot huvudman och för stölder av bland annat en planhyvel, en radio, batterier, en slipstationsbänk, ficklampor, stekpannor, stormkök, stövlar, resväskor och diverse kläder.

Varorna hittades senare i ett förråd i mannens privatbostad.

Förutom att stöldgodset ska återlämnas till pastoratet ska han även betala 14 500 kronor till kyrkan samt 64 000 kronor av kostnaderna för hans försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Mer i ämnet