Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid en husrannsakan hemma hos den misstänkte tog polisen flera varor i beslag. Bland annat emballage adresserade till pastoratet. Foto: Polisen

Kyrkoanställd åtalas efter stölder – handlade privat för kyrkans pengar

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid misstänks den tidigare kyrkoanställde mannen ha gjort privata inköp för kyrkans pengar. Nu åtalas han för flera fall av stöld och trolöshet mot huvudman.

Kyrkoledningen i Karlskrona-Aspö pastorat började fatta misstankar mot mannen efter att det framkommit att han köpt in kostymer – bara en månad innan hans tjänst skulle upphöra.

En hemlig utredningsgrupp tillsattes och kunde snabbt konstatera att det under flera års tid gjorts olika inköp som aldrig kommit kyrkan till gagn, och en polisanmälan mot den tidigare kyrkanställde lämnades då in. Totalt uppskattade man att varor för miljonbelopp försvunnit.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Varor hittades vid husrannsakan

Under polisutredningen har bland annat husrannsakan genomförts. Där kunde bland annat konstateras att mannen hade tre komposttunnor i sin trädgård, av exakt samma modell som tre komposttunnor som köpts in till kyrkan. Men i förhör menar mannen att det är en standardmodell, och att han inte vet var kyrkans tunnor tagit vägen. Det hittades även paket adresserade till Karlskrona-Aspö pastorat i mannens garage.

Nu åtalas han för stöld och trolöshet mot huvudman. Bland annat misstänks han ha stulit en planhyvel, en radio, en slipstationsbänk, resväskor och diverse kläder.

Åtalad för tankningar

Sedan tidigare är mannen åtalad för att vid flera tillfällen ha tankat sin privatbil med kyrkans bensinkort.

Mannen nekar till samtliga brottsanklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Mer i ämnet