Den tidigare kyrkoanställde erkände vissa tankningar efter att han fått se övervakningsbilder från tillfällena. Foto: Ur polisens förundersökning

Åtal: Tankade bilen med kyrkans kort – avslöjad av övervakningskamera

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare kyrkoanställd i Karlskrona åtalas nu för att vid upprepade tillfällen ha tankat sin bil privat – med kyrkans bensinkort.

Vid flera tillfällen fångades mannen på bild av mackens kameror.

Nu har åklagaren väckt åtal för brottet behörighetsmissbruk.

Härvan kring den nu åtalade mannen uppdagades redan våren 2022, då anställda vid Karlskrona-Aspö pastorat reagerade på att den tidigare anställda gjort stora inköp av bland annat kläder, telefoner, redskap och verktyg. Vid en kontroll av samtliga kyrkfastigheter insåg de att det inköpta godset inte gick att finna och mannen polisanmäldes.

Han hade då hunnit lämnat sin tjänst för ett annat uppdrag.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Men när han nu åtalas handlar det inte om inköpta varor, utan om att han vid en rad tillfällen fyllt både sin bil och dunkar med diesel – drivmedel som betalats med ett kort kopplat till kyrkan.

Fyllde dunkar med diesel

Under en period av ett och ett halvt år användes kortet på den aktuella macken vid 84 tillfällen och för totalt 67 000 kronor – några gånger fångades den tidigare kyrkanställde på bild.

Och det är bland annat dessa tankningar han nu åtalas för. Totalt misstänks han felaktigt ha tankat för närmare 15 000 kronor.

I förhör medger mannen att det är han som tankar på övervakningsbilderna, men har i övrigt inte kunnat ge någon förklaring till sitt agerande.

Han får också frågan om dunkarna som fylls är desamma som köpts in för kyrkans pengar och utretts som en del i det större ärendet.

– De är mina egna, de är inte uttagna genom jobbet, svarar han.

Utreder miljoninköpen vidare

Av förundersökningen framgår att den misstänkte helt saknar tillgångar – men har privata skulder på närmare 700 000 kronor.

Åklagaren Anna Johansson Toresten har i nuläget valt att inte väcka åtal för miljoninköpen. Ärendet har skickats tillbaka till polisen för vidare utredning.

Hör kyrkoherden Gabriel Norrgård om åtalet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kyrkoherden Gabriel Norrgård berätta om hur fallet har påverkat pastoratet i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Mer i ämnet