Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherden om förskingringen: ”Trodde inte mina ögon” Foto: Erik Lundmark/SVT

Tidigare kyrkanställd polisanmäld – misstänks ha stulit för en miljon

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd vid Karlskrona-Aspö pastorat är polisanmäld för misstänkt förskingring efter att en intern inventering visat att kapitalvaror för över en miljon kronor köpts för privat bruk.

– Det känns helt bedrövligt, säger kyrkoherde Gabriel Norrgård.

Att varorna köpts för kyrkans pengar avslöjades under våren och då valde stadsförsamlingen att polisanmäla den tidigare anställde – som vid tidpunkten lämnat sin tjänst i Karlskrona.

Enligt kyrkoherde Gabriel Norrgård ska den misstänkte privat ha handlat vit- och kapitalvaror för ”betydande belopp” och låtit kyrkan betala.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Det handlar också om kläder, skor, datorutrustning och telefoner.

Mannen ska dessutom ha tankat sin privata bil för totalt 75 000 kronor och använt sig av kyrkans betalkort.

– Det är det värsta, att det handlar om kyrkans pengar, säger Gabriel Norrgård.

Hårt slag mot pressad ekonomi

Allt avslöjades vid en inventering under våren, där kyrkan upptäckte att maskiner och andra varor köpts in och hämtats ut av den tidigare anställde. Vid en jämförelse med vad som fanns i kyrkans ägo uppstod misstankar om förskringring.

Totalt granskades över 250 fakturor.

Personalen i stadsförsamlingen informerades om härvan i detalj i förra veckan.

– Jag är ledsen och besviken. Det känns så sorgligt. Det här är en person som haft ett högt förtroende och som jag verkligen litat på, säger en anställd som SVT talat med.

Hur mannen lyckats få igenom köpen trots att alla fakturor ska godkännas med dubbel attest är en fråga som nu internt utreds.

Hade mångmiljonskulder

Stadsförsamlingen har de senaste åren genomgått ett stålbad för att komma till rätta med den dåliga ekonomin. Situationen har de senaste åren varit pressad och för två år sedan var pastoratets skulder nära 50 miljoner kronor.

SVT Nyheter Blekinge söker den tidigare anställde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Mer i ämnet