Eva-Karin Lindgren var tidigare kyrkoherde i Karlskrona. Hon känner sig i dag besviken och lurad, efter att det framkommit att en tidigare anställd utreds för miljonförskingring. Foto: SVT

Så avslöjade kyrkan misstänkta härvan – hemlig grupp kartlade inköpen

Uppdaterad
Publicerad

I flera år misstänks den tidigare kyrkoanställde i Karlskrona ha gjort hundratals inköp för privat bruk – och låtit kyrkan betala.

Mannen avslöjades i våras sedan en intern utredningsgrupp i detalj granskat vad som köpts in.

Därefter överlämnades sammanställningen till polisen.

SVT Nyheter Blekinge kunde i går avslöja att en tidigare anställd vid Karlskrona-Aspö pastorat sedan i april utreds i en större förskingringshärva. Mannen misstänks för grov trolöshet mot huvudman och förundersökningen leds av åklagare.

Enligt uppgift ska den tidigare anställde under en period av minst två och ett halvt år ha gjort betydande inköp av datortillbehör, telefoner, redskap, verktyg, diesel och kläder – varor som aldrig kommit kyrkans verksamhet till nytta.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

De hundratals fakturorna har godkänts av både den nuvarande kyrkoherden Gabriel Norrgård samt hans företrädare Eva-Karin Lindgren.

– Jag vet att jag reagerade över klädinköp vid några tillfällen. Jag var väl godtrogen, säger Eva-Karin Lindgren, som lämnade stadsförsamlingen hösten 2020.

Hemlig grupp tillsattes

Det var i stället hennes efterträdare Gabriel Norrgård som under våren kom medarbetaren på spåren. Enligt källor till SVT var det ett särskilt uppseendeväckande inköp som väckte misstankar.

– Det var en detalj jag reagerade över, ja, säger Gabriel Norrgård.

Under ett par veckors tid jobbade en internt tillsatt grupp i största hemlighet med att samla på sig bevis.

Över 250 fakturor kartlades.

Och pastoratets samtliga nio fastigheter genomsöktes för att utesluta att de inköpta varorna inte förvarades någonstans där.

Uppsagd från nya jobbet

Den 13 april gick ledningsgruppen gemensamt till polisen. Enligt anmälan har kyrkan ett skadeståndsanspråk på två miljoner kronor.

Flera förhör har hållits.

– Jag medverkade vid ett telefonförhör i somras, säger Eva-Karin Lindgren.

SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen sökt den tidigare anställde utan resultat.

Mannen jobbar sedan en tid på en annan arbetsplats, men fick efter SVT:s avslöjande under måndagen lämna sin nya tjänst.

– Vi hade samtal med honom och var överens om att det var bäst att våra vägar skiljdes, säger en representant för arbetsgivaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherden om förskingringen: ”Trodde inte mina ögon” Foto: Erik Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoanställd misstänkt för miljonförskingring i Karlskrona

Mer i ämnet