Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare kyrkanställde ska ha gjort av med miljonbelopp av kyrkans pengar på bland annat vitvaror, datorutrustning, telefoner, kläder och skor. Se mer i klippet. Foto: SVT

Åtal nära efter misstänkt miljonförskingring från kyrkoförsamling

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kyrkanställde misstänks ha köpt in varor för miljonbelopp för kyrkans pengar och hämtat ut det för privat bruk. Utredningen mot mannen har pågått i över ett år, men nu börjar åtalet närma sig.

Våren 2022 anmäldes den tidigare anställde vid Karlskrona-Aspö pastorat, efter att det upptäckts att privata inköp för miljonbelopp har gjorts med kyrkans pengar. Det handlade bland annat om vitvaror, datorutrustning, telefoner, kläder och skor.

Under sommaren har den misstänkte mannen fått ta del av utredningen och inom kort väntas åklagaren väcka åtal.

– Han förnekar brott och om åklagaren beslutar att väcka åtal kommer jag att uttala mig mer preciserat om inställningen till de olika gärningspåståendena. Det är en lång rad händelser som ska bedömas, säger Gustav Linge, mannens försvarsadvokat.

”En lång väntan”

Utredningen, som har pågått i över ett år, har påverkat de anställda inom kyrkan.

– Det har varit en lång väntan och egentligen är den svår för alla inblandade. Både för den som är tilltalad och för kyrkan. Man vill ju komma till ett avslut, säger kyrkoherde Gabriel Norrgård.

Kyrkoherde Gabriel Norrgård hoppas få svar på frågan varför. Foto: Karin Karltun/SVT

Spela klippet för att höra mer av Gabriel Norrgårds tankar kring det stundande åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.