Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se åklagaren Lotten Paulsson berätta om dagens uppskjutna förhandlingar i klippet. Foto: Privat/SVT

Misstänkt stenkastare i Ronneby inför rätta – dök inte upp

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls rättegången mot en av de unga män som misstänks ha deltagit i det våldsamma upploppet i Ronneby sensommaren 2020. Men när förhandlingarna skulle påbörjas dök mannen inte upp.

Ytterligare sju män kommer kallas till Blekinge tingsrätt för förhandlingar under hösten.

Det var i augusti 2020 som kaosartade scener utspelade sig i centrala Ronneby, då flera personer kastade sten mot skyltfönster, vakter, poliser och räddningstjänst. På stadens gågata eldades också bildäck och växter.

Totalt har nio unga män åtalats, samtliga misstänkta för våldsamt upplopp, varav en friats från misstankarna.

Upploppet i Ronneby

I bevismaterialet finns ett antal videoinspelningar från natten, något som åklagaren tidigare lyft som viktig bevisning.

Fler förhandlingar väntar

Under onsdagseftermiddagen skulle den andra rättegången med koppling till upploppet hållas. Det handlar om en man i 20-årsåldern som, enligt åklagaren, ska ha deltagit i stenkastningen samt eldat bildäck och växter från kommunens planteringar.

Men när förhandlingarna skulle påbörjas dök mannen, som förnekar brott, inte upp. Förhandlingarna skjuts därför upp.

Enligt åklagaren Lotten Paulsson kan det bero på att den åtalade mannen inte blivit delgiven, alltså skickat tillbaka ett kvitto på att han tagit emot stämningsansökan med tiden för förhandlingarna.

– Det är inte helt ovanligt att det här händer, säger hon.

Tingsrättsförhandlingarna för de övriga sju åtalade männen kommer att hållas under de närmaste månaderna, fram till mitten av december.

Se åklagaren Lotten Paulsson berätta om de uppskjutna förhandlingarna och bevisläget i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet